Results (ro)

Summary of the project

Romanian

Prin proiectul nostru „Salt of the Earth“ intenţionăm să studiem, să lucrăm şi să colaborăm pentru a examina întraga temă legată de sare în viaţa noastră, în toate ţările, economiile şi istoriile noastre. Intenţionăm să începem demersurile prin simpla exploatare a întrebării „Ce este sarea?“ şi apoi dorim să lucrăm pe realizarea unor resurse de predare pline de folos, pe materiale de învăţare bazate pe idei creative şi pe topici despre sare, ca subiect de studiat şi învăţat precum poveşti, reţete culinare, ştiinţa, cărţi de istorie, videoclipuri, poveşti pe baza imaginilor, fişe de lucru, hărţi şi cartonaşe.

Ca temă, sarea este o temă bogată şi variată, care ne oferă oportunitatea de a studia un număr mare de probleme contemporane, precum preocupările legate de sănătate, cultură şi dieta, dar şi oferirea unei ample imagini referitoare la explorarea reală a economiei prin turism şi fabrici. Există un mare potenţial de a exploata o arie largă cu referire la gândirea creativă legată de metodica de predare. Sarea are o istorie bogată şi interesantă în toate aceste ţări. (ex. Mine de sare, rute ale sării, comerţul roman cu sare, etc.) şi oferă fiecărei şcoli partenere şansa de a contribui cu interes din propriile culturi şi trecut.

Proiectul ar încuraja profesorii şi elevii din şcolile partenere să lucreze împreună în mod cooperativ prin mobilităţi, tehnologie, legături eficiente şi o schiţă clară a proiectului. Ar oferi o imagine de ansamblu clară şi bună de studiat, pentru exploatarea calităţii predării şi învăţării prin realizarea şi evaluarea proprilor resurse şi materile referitoare la proiect.

Limba folosită în proiect va fi limba engleză, iar legăturile dintre şcoli va încuraja dezvoltarea limbii străine şi fiecare şcoală va fi încurajată să comunice într-o limbă străină pentru unele dintre activităţi.

Hungarian

A ‘Salt of the Earth’ projektünk célja az, hogy közös munka folyamán, partnereinkkel együttműködve megvizsgáljuk a só átfogó témakörét, jelentőségét az életünkben, az országunkban, a gazdaságunkban és a történelmünkben. Kezdetben arra az egyszerű kérdésre keressük a választ, hogy ”mi a só”. Aztán azzal foglalkozunk: ”hogyan taníthatjuk a só témakörét” mint a tanulás tartalmát. Kidolgozzuk azt az utat, amely hasznos és kreatív ötletekben gazdag oktatási eszközök, tananyagok megvalósításához vezet választott témakörünkben.  Ilyenek például a különböző témavázlatok, munkalapok, szórólapok, térképek, ”hogyan-kártyák”, fotósztorik, videók, ”Quest-Story”, receptek, tudományos és történelmi tartalmú könyvek,

A só, mint téma, igen gazdag, változatosan vizsgálható terület, amely lehetőséget kínál arra, hogy számos aktuális kérdést megvizsgáljunk, mint például az egészségügyi szempontok, a kulturális és diétás kérdések, aggodalmak, valamint biztosítja a reálgazdaság szélesebb körben való feltárását a turizmus és a vállalatok tanulmányozása révén. Továbbá remek lehetőség teremtődik arra, hogy ezen a területen is összekössük a kreatív gondolkodást és a témához kapcsolódó oktatási módszertant. A sónak gazdag és érdekes a története mindannyiunk országában (pl. sóbányák, só útvonalak, a római só-kereskedelem, stb.) amely több országot már a múltban is összekötött, most pedig nagyszerű lehetőséget kínál a partner iskoláknak, hogy hozzájáruljanak valami érdekességgel a saját kultúrájukból és múltjukból merítve a pályázat minél eredményesebb megvalósulásához.

A projekt arra ösztönzi a tanárokat és a diákokat egyaránt a partneriskolákból, hogy dolgozzanak együttműködve, a mobilitások és a technológia nyújtotta lehetőségek hatékony felhasználása révén. Lehetőségünk nyílik az izgalmas tanulmány keretében felfedezni a minőségi oktatást továbbá arra is, hogy aktívvá tegyük a tanulási folyamatot, azáltal, ahogyan megismerjük, értékeljük és alkalmazzuk forrásainkat és a projektanyagokat.

A projekt munkanyelve az angol nyelv, ami a modern nyelvek tanulására ösztönzi iskoláink diákjait és pedagógusait. A résztvevőknek lehetőségük lesz arra, hogy bátran kommunikáljanak egymással egy idegen nyelven az egyes tevékenységek alatt. 

grafik · realisierung · hosting – Volker Siebert, Berlin 2013 – mediafactum.